De dönerzaak voorbij (De Telegraaf)

Nederlands-Turkse ondernemers in ons land bundelen steeds vaker hun krachten en bestormen inmiddels allerlei sectoren.

„Er zijn nu 25.000 ondernemers met een Turkse afkomst. In iedere familie heb je wel iemand met een eigen zaak”, zegt voorzitter Hikmet Gürcüoglu van de Nederlands-Turkse ondernemersvereniging Hotiad in een gesprek met deze krant. „En dat zijn niet alleen maar groentewinkels of dönerzaken. Notarissen, advocatenkantoren, de zuivelindustrie, en de transport- en logistiek. Nederlands-Turkse ondernemers zijn overal terug te zien.”

Nederlands-Turkse ondernemersclub wil meer Corendons

 De Hotiad-voorzitter heeft grote ambities voor de komende jaren. Behalve de belangenbehartiging voor zijn leden wil Gürcüoglu jongeren helpen en stimuleren om te ondernemen. Dat gebeurt onder meer door bijeenkomsten te organiseren met Nederlands-Turkse ondernemers. „Wij willen dat er straks een aantal grote herkenbare ondernemingen staat. Corendon is een goed voorbeeld, maar we willen meer Corendons in Nederland.”

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Nederlands-Turkse ondernemers zich niet laten afschrikken door het barre economische klimaat. In 2013 begonnen 3115 Nederlanders met een Turkse afkomst een eigen onderneming, vorig jaar waren dat er ongeveer 3000 en in de eerste maanden van dit jaar zijn het er al bijna 900.

Volgens de Kamer van Koophandel kunnen de cijmaar fers zelfs nog naar boven worden bijgesteld. „Turkse ondernemers uit de derde en vierde generatie kunnen namelijk ook alleen een Nederlands paspoort hebben. Ze kunnen dan wel een Turkse afkomst hebben, maar dat wordt niet geregistreerd”, aldus een woordvoerder.

gurcuoglu manset 560px
Voorzitter Hikmet Gürcüoglu van ondernemersvereniging Hotiad.

 Gürcüoglu is allesbehalve verbaasd dat er vanuit de Turkse gemeenschap in ons land zo veel ondernemers opstaan. „We zijn over de laagdrempeligheid heen. Het zijn niet alleen maar winkeltjes die de eigen gemeenschap bedienen, het kopen- en verkopenverhaal is voorbij. De jongere generatie is hoogopgeleid, spreekt de taal en heeft een enorme prestatiedrang.”

Hotiad heeft momenteel 35 leden, veelal middelgrote tot grote bedrijven. Samen zijn ze goed voor een jaarlijkse omzet van €1,5 miljard. De ondernemingen hebben in totaal 2000 mensen in dienst. De ondernemersvereniging is nogbij weinig mensen bekend, daar moet als het aan Gürcüoglu ligt verandering in komen.

„Daarom ben ik voorzitter geworden. We zijn in Nederland. Als er problemen zijn liggen de oplossingen hier en dus richten we ons voortaan op Nederland. Onze vorige voorzitter was vaker in Turkije dan hier. Dat doen we dus niet meer.”

Hotiad is sinds vorig jaar nauwer gaan samenwerken met VNO-NCW. De Nederlands-Turkse onderne- mingsvereniging wil graag verder in gesprek met de club van voorzitter Hans de Boer. „Voor onze naamsbekendheid is deze samenwerking erg belangrijk”, verklaart Gürcüoglu deze toenadering.

De Telegraaf 27 april 2015
door Ertan Basekin