Delegatie HOTIAD bezoekt Ankara en Istanbul

Eind december bracht een delegatie van de ondernemersorganisatie HOTIAD een bezoek aan Istanbul en Ankara. De delegatie stond onder leiding van de voorzitter Hikmet Gürcüoğlu en hij werd vergezeld door Şerif Aktürk en Veysel Hut van het dagelijks bestuur.

DSCF2612

Het programma was gericht op het uitwisselen van kennis over innovatie en ondernemen in Europa. Daarnaast was er aandacht voor het delen van kansen en successen van Turkse ondernemers. Gedurende het bezoek heeft een aangename en waardevolle kennismaking plaatsgevonden met ondernemersorganisaties, politici en journalisten.

IMG_6883

HOTIAD Summit 2015

Bovenal was dit programma een aanzet ter voorbereiding op het HOTIAD Summit dat in het jaar 2015 gaat plaatvinden. Het thema van het HOTIAD Summit 2015 is “Europa en Turkije, Ondernemers zijn de bruggenbouwers.” Toetreding van Turkije tot de Europese Unie lijkt een lange weg te zijn. Dat neemt niet weg dat resultaatgerichte ondernemers in Nederland en Turkije elkaar opzoeken.

IMG_6868

Ankara

In Ankara is de Vereniging voor Economische Correspondenten bezocht. Er is gesproken over de economische banden tussen Nederland en Turkije in Europees perspectief. Dit laatste was ook het gespreksonderwerp met TÜSİAD, de ondernemersvereniging in Ankara. Net als HOTIAD vindt TÜSİAD het van belang dat het ondernemersklimaat moeten worden gestimuleerd tussen beiden landen. De Turkse ondernemersorganisatie heeft de intentie uitgesproken om mee te werken aan het programma van het HOTIAD Summit 2015.

Ook was de delegatie te gast bij de oppositieleider Kılıçdaroğlu en algemeen voorzitter Faik Öztrak van de Sociaal Democraten.

Daarnaast heeft de delegatie uitgebreid gesproken met Idris Güllüce Minister van Duurzaamheid en Stedenbouw. Gürcüoğlu informeerde over het thermen project in Sivas. Verder was Güllüce vol lof over ondernemers die duurzaam ondernemen binnen HOTIAD.

Istanbul

Ten slotte stond een gesprek met voormalig president Abdullah Gül op de agenda. In dat gesprek werd het belang van het stimuleren van ondernemerschap onder jongeren benadrukt. Abdullah Gül is uitgenodigd om de jongeren in Nederland toe te spreken bij één van de bijeenkomsten van HOTIAD. De sfeer was aangenaam en de voormalige president heeft instemmend gereageerd op het verzoek van HOTIAD.

IMG_6169

Hikmet Gürcüoğlu: “Ons doel tijdens dit programma is het aanhalen en uitbreiden van de zakelijke contacten in Turkije. Daarnaast zijn wij natuurlijk ontzettend benieuwd naar de Turkse stand van zaken op het gebied van duurzaamheid, innovatie en relaties met Europa zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Ondernemers leren veel van elkaar, zeker op terreinen waar nog veel kansen liggen.” Hikmet Gürcüoğlu heeft benadrukt dat hij zijn inzet als trekker van de ontmoetingen tussen ondernemers en studenten zal voortzetten. Hierdoor zullen studenten worden gestimuleerd om voor ondernemerschap te kiezen. “De export naar Turkije en de import uit Turkije is de laatste jaren toegenomen. Nederland is nog steeds één van de grootste buitenlandse investeerders in Turkije. Daarom blijven de ervaringen en successen van ondernemers belangrijk.”

IMG_6125 IMG_6133