Nieuwe consul onder indruk van Turks succes in Nederland: grootste kaasmakerij

07/10/2018

De triomf van kaasmakerij Özgazi in Etten-Leur heeft wederom voor bewondering gezorgd bij de volgende prominente gast die het megacomplex bezocht: de nieuwe Turkse consul-generaal in Rotterdam Aytaç Yılmaz. Die was met name onder de indruk van de passie en doorzettingsvermogen van eigenaar Şerif Aktürk, die gasten altijd persoonlijk rondleidt en bezoekerspaden heeft laten aanleggen voor bijna een half miljoen euro.

“En nu komen we bij het mooiste gedeelte die ik het meeste liefheb”, legde Özgazi donderdag uit tijdens een rondleiding aan zijn, deze keer, kleine groep selecte gasten, waaronder het bestuur van de Turks-Nederlandse ondernemingsvereniging HOTIAD. “Deze sectie en productielijn, waar het kaas wordt verenigd met de blikverpakking, heb ik geheel zelf ontworpen en gepatenteerd”, liet Aktürk weten, die tevens werktuigbouwkundig ingenieur is.

Aan tafel was na de rondleiding het gesprekspunt: het succes van Turken in Nederland, dat meer gehoord moet worden. “Mijn advies aan jongeren: blijf zo hoog mogelijk doorstuderen”, zei Aktürk. Hij gaf de Turkse consul-generaal sectorale informatie en vertelde over zijn succesverhaal.

De Turkse Nederlander, afgestudeerd aan een technische universiteit in Duitsland, bezit de grootste en modernste geautomatiseerde fetakaasfabriek ter wereld. De verwekte melk en geproduceerde kaas, dagelijks uitgedrukt in tientallen tonnen en de omzet, uitgedrukt in tientallen miljoenen, zorgt keer op keer voor verraste ogen.

Zijn zuivelproducten zijn te vinden van Duitsland tot Azerbeidzjan en van Australië tot de Verenigde Staten. “We exporteren 95 procent van onze producten naar 48 landen”, verklaarde de succesvolle Turkse Nederlander, die ook de sterke kanten van Nederland aankaartte: “Nederland staat op een mondiale derde plaats als het gaat om melkproductie en verwerking. Denemarken staat op een tweede plek en op de eerste plaats, jawel: Israël.”

Dat is nog niet alles: Aktürk heeft namelijk ook een eigen blikkenfabriek en een tomatenpureefabriek. “Binnenkort nieuwe producten.”

Aktürk leidt niet alleen selecte groepjes rond. Hij ontvangt namelijk ook grote delegaties en maakt altijd tijd vrij voor serieuze geïnteresseerden. Met name Nederlandse gasten zijn altijd extra onder de indruk. De gastvrijheid is typisch Turks: veel soorten premiumetenswaar, waaronder een vijftal type verse kaas, liggen al klaar voordat de rondleiding start.

Aktürk is tevens lid van HOTIAD, de Turks-Nederlandse zakenclub die veel bijdraagt aan de Nederlandse economie. De Turkse Nederlanders zorgen voor miljarden euro’s omzet.

© Turksemedia.nl