Ondernemersvereniging Hotiad verwacht stijging Turkse overnames

Het aantal overnames door Turkse bedrijven in Nederland zal de komende jaren toenemen. Dat zegt voorzitter Hikmet Gürcüoglu van de Nederlands-Turkse ondernemersvereniging Hotiad.

„Wij zien dat er in Turkije een trend gaande is vanwege de positieve economische ontwikkelingen. Steeds meer Turkse bedrijven richten hun vizier op Nederland. De aanwezigheid van Turkse ondernemers en Turkse banken in Nederland speelt daarbij een belangrijke rol. Nederland wordt door het Turkse bedrijfsleven goed in de gaten gehouden.”

Turkse bedrijven weten steeds vaker hun weg te vinden naar ons land. De bekende broodjeszaak Simit Saray heeft enkele tientallen vestigingen, waaronder in de Kalverstraat in Amsterdam. De Turkse ijsketen Mado wil de komende jaren uitbreiden in ons land.

Overnames waren de afgelopen jaren schaars, maar Turkse bedrijven richten hun vizier inmiddels ook op Nederlandse ondernemingen. Zo heeft bouwbedrijf Renaissance Construction een bod uitgebracht op Ballast Nedam. Eerder dit jaar nam het Turkse voedingsmiddelenconcern Yildiz Holding koekjesfabrikant United Biscuits over, het Britse moederbedrijf van onder meer Verkade en Sultana. Verder kwam het Nederlandse modemerk Mexx in handen van Eroglu Holding.

Gürcüoglu is verheugd over deze ontwikkeling. „Voorheen zagen we vooral Nederlandse ondernemingen richting Turkije gaan, maar nu zien we het omgekeerde gebeuren. Daardoor zal de handel tussen beide landen alleen maar toenemen.”

Screen Shot 2015-07-24 at 14.24.33Op dit moment zijn meer dan 3000 Nederlandse ondernemingen actief in Turkije en nog steeds liggen er volop kansen in het land. Ondanks de geopolitieke spanningen groeit de Turkse economie dit jaar naar verwachting met 3 procent. Zo staat ING op het punt om de Turkse tak van de Britse bank HSBC over te nemen voor een bedrag van 7,5 miljoen dollar. ING is momenteel de elfde bank van Turkije en is vooral actief op de consumentenmarkt. Die is interessant vanwege de overwegend jonge bevolking.

Volgens Gürcüoglu kunnen Nederlands-Turkse ondernemers een belangrijke rol spelen om de handel tussen beide landen te intensiveren. „De Turkse zakenwereld in Nederland heeft zich enorm goed ontwikkeld. Zij hebben de contacten en kunnen Turkse bedrijven naar Nederland halen.”

Dönerzaken

De Nederlands-Turkse ondernemers in ons land richten zich niet alleen meer op dönerzaken, naaiateliers en groentewinkels. Zij bestormen inmiddels allerlei sectoren en zijn in sommige gevallen zelfs wereldwijd actief. De Turkse ondernemersgeest laat zich dan ook niet afschrikken door barre economische tijden. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat in 2013 meer dan 3100 Nederlanders met een Turkse achtergrond een eigen onderneming begonnen. Vorig jaar waren dat er ongeveer 3000 en in de eerste zes maanden van dit jaar al ruim 1500.

Screen Shot 2015-07-24 at 14.24.26Nederlands-Turkse ondernemers hebben hun krachten gebundeld in de ondernemingsvereniging Hotiad. De ondernemersclub telt 35 leden, veelal middelgrote en grote bedrijven, waaronder notarissen, zuivelbedrijven en transportondernemingen. Deze bedrijven hebben in totaal 2000 mensen in dienst en zijn goed voor een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro.

Nederland en Turkije zijn al meer dan 400 jaar belangrijke handelspartners. Onlangs zei de Turkse vicepremier Numan Kurtulus tijdens een bezoek in Den Haag dat Ankara de handel met ons land wil opschroeven tot zo’n 20 miljard dollar per jaar.

Telegraaf.nl
24 juli 2015